AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom i istakao da je krizu koju je izazvala Severna Koreja nemoguće rešiti samo sankcijama i pritiskom, već da su za to potrebna politička i diplomatska sredstva.

Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Munom u Vladivostoku, osudio najnoviju raketnu probu Severne Koreje i pozvao na pregovore u pokušaju da se kriza reši, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug AP

"Bez političkih i diplomatskih sredstava, nemoguće je postići pomak u trenutnoj situaciji. Da budem precizan, to uopšte nije moguće", rekao je ruski predsednik.

Putin je, takođe, istakao da nuklearni i raketni program Pjongjanga predstavlja grubo kršenje rezolucija UN.

Kanzas: Pobuna u zatvoru, gore zgrade, oteto oružje

Južnokorejski predsednik kazao je Putinu da je situacija na Korejskom poluostrvu komplikovana zbog provokacija Severne Koreje, a dva lidera su se saglasila da je rešavanje severnokorejskog nuklearnog pitanja vrhunski prioritet za razvoj u istočnoj Aziji, prenosi Rojters.

Mun je rekao da je Putin izrazio punu podršku naporima Južne Koreje u rešavanju pitanja vezanih za severnog suseda.

Foto: Tanjug AP

Dodao je i da bi situacija mogla da postane nepredvidiva ukoliko Severna Koreja ne prestane sa provokativnim akcijama.

TASS prenosi da je Putin kazao Munu da mu je drago zbog prilike da se susretnu licem u lice nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora i diskutuju o "dobro poznatiom događajima vezanih za severnokrejski nuklearni raketni program".

Dvojica lidera sastala su se danas na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, gradu na dalekom istoku Rusije, u trenutku porasta međunarodne zabrinutosti zbog moćne nuklearne probe koju je Pjongjang izveo tokom vikenda.

#Južna Koreja

#Mun Džae In

#Rusija

#Vladimir Putin

'